07 януари 2008

Бизнес идеи, очакващи своя предприемач

Като открия някакъв интересен материал в Мрежата, но не съм в подходящото настроение или нямам време за него точно в този момент, го запазвам като непрочетен в Google Reader-a си и го замразявам за по-добри времена. Днес се оказа точно ден, в който се захванах да разглеждам стари материали и открих един интересен пост на Памела Слим, наречен 5 бизнес идеи, очакващи своя предприемач, в който тя предлага 5 идеи за нови услуги, които не са особено развити в момента в Щатите, а съществува пазарна необходимост от тях.

Някои са типично американски, свързани с тяхната данъчна и осигурителна системи, но две от идеите ми допаднаха много, понеже и аз самият малко или много съм свързан с това, което тя предлага. Затова, ще ги публикувам и коментирам тук, а ако някой се интересува от още, нека да прочете оригиналния пост.

Маркетинг експерт за интровертни софтуерни разработчици.

Всеизвестен факт е, че повечето софтуерни специалисти са интроверти. (А може би е мит?) Друг всеизвестен факт е, че много от тях разработват интересни и полезни програмки, но нямат никакъв опит в маркетирането и продаването на своите творения. В Щатите, а и у нас, става популярен терминът Micro ISV (Independent Software Vendor) - микро софтуерен производител - малки компании от един до 3-4 разработчици, произвеждащи малък и евтин, но полезен за много хора софтуер. Такива компании успяват да генерират много успешни продукти и да се самоиздържат до момента, в който надраснат размерите на понятието микро или просто бъдат погълнати от някоя голяма компания.

Така или иначе, масовите маркетинг специалисти не могат да помогнат особено в този бизнес поради непознаване на техническата специфика на софтуера като продукт. Самите програмисти трудно се обучават на маркетинг поради затворения си характер, така че нишата, която се отваря е за хора, които хем са специалисти по маркетинг, хем са достатъчно на "ти" с технологиите, за да могат да бъдат успешни в маркетинга и продажбата на софтуерни продукти.

Графичен дизайнер на блогове за технически неуки хора.

Блоговете наистина постигнаха голям растеж и авторитет през последната година, дори и в България. Все повече хора се обръщат към тази форма на общуване със себе си и със света. Факт е, обаче, че инсталирането и подкарването на един блог от човек, който няма технически познания, е доста труден процес. Особено пък, ако искаш да изглеждаш малко по-професионално - да имаш уникален дизайн (тема), да имаш рекламни карета, да следиш статистики, да имаш форма за контакт, даунлоуд или поръчки и всякакви други екстри. Това е още по-трудно, ако си решил да ползваш собствен хостинг и трябва да ъплоудваш файлове по ftp протокол, а ти само един поет, който иска да изложи лиричните си творения пред света.

Къде може да насочи дейността си подобен бизнес? Освен в консултации или директно извършване на услуги по инсталиране на блог софтуер, подобна фирма може да разработва индивидуални теми, widgets, plug-ins, да кирилизира съществуващи такива и да предлага някои специфични функционалности, като електронно разплащане, например.

Звучи интересно - аз даже се ентусиазирах. А вие какво ще кажете? Мислите ли, че това са добри ниши? Има ли други заинтересувани? Давайте, очаквам вашите коментари - даже съм махнал модерирането отново :-)

6 коментара:

  1. ммм не... не съм особено впечатлен от идеите... мисля че пазарната ниша е микро и.. не си струва (и за 2-те)
    Има си чалъм да се маркетираш когато си си написал сам продукт (за справка Антон Томов)
    А за теми ... дал бог (интернет) безплатни теми а ако искаш нещо специално винаги може да се обърнеш към който и да е от хилядите 3-то разрядени веб дизайнери и той ще ти свърши работа. Топ дизайнер така или иначе няма да се захване да прави теми за блогове

    ОтговорИзтриване
  2. Здравейте! Поздравления за проучването и анализа! В търсене по Мрежата намерих само социални мрежи, които Вие описвате. На Запад обаче, вкл. и Америка, са по-разпространени другият тип - социални мрежи на базата на контакти. Като пример facebook,linkedin,xing и т.н.
    Имали подобни мрежи и в България? Правили ли сте анализи на такива платформи?

    ОтговорИзтриване
  3. Вашият въпрос е по-скоро към темите за социалните букмарк мрежи, отколкото към тази тема, но ще Ви отговоря тук.

    По принцип моят анализ е върху букмарк мрежите или мрежи за споделяне на линкове, които са доста по-различен тип социални мрежи от тези за споделяне на контакти. Мрежите, които Вие цитирате, се използват и от българи и аз не виждам нещо по-специално, което би наложило създаването на мрежа само за българи. У нас знам само за една такава мрежа - atol.bg, но тя май не е много активна.

    Букмарк мрежите ме интересуват като начин за рекламиране на блогове и затова направих това изследване. Не съм правил такова проучване за друг тип мрежи.

    ОтговорИзтриване
  4. Да, съжалявам за поставеният въпрос под грешна тема и благодаря за Вашият отговор.
    Мисля, че социалните мрежи имат голям успех в страните, където се говори съответният език.
    Теорията за Small world и за six degrees все още не е изчерпана в Европа, а в България е почти непозната.
    Сърдечни поздрави!

    ОтговорИзтриване
  5. аз се включвам все на по-стари теми, но така съм почнал да цъкам по блога и за каквото се закача от един блог на друг...та, по темата - в момента тъкмо се напъвам да мисля в тази посока, но още не ми се получава;))посочените тук идеи някакси ми звучат извън българската реалност. у нас хората са доста предприемчиви все се намира начин кой да се научи сам, кой има приятел, който да му свърши тая работа.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!