15 декември 2007

20 начина да генерираш изумителни идеи

Leo Babauta от Zen Habits е публикувал като гост-автор статия в блога Skelliewag под заглавието The Top 20 Ways to Come Up With Amazing Ideas (Toп 20 начина да генерираш изумителни идеи). Разбира се, това не универсален съвет за всички, а просто споделяне на личен опит - методи и тактики, които са му помагали на него винаги да е зареден с нови идеи.

Лео споделя, че често го питат как успява да пише толкова активно и откъде успява да намери идеи за писане в блога си. Той признава, че никога не е оставал без идея за какво да пише и затова предлага на читателите своя опит в събиране и организиране на идеи.

Аз самият също не съм изпадал в ситуация да не знам за какво да пиша. Винаги съм имал изобилие от идеи "под ръка". Единственото, което все още не ми достига, е достатъчно време. Като прочетох статията, видях, че до някои от предложените тактики вече съм достигнал сам. Затова няма да се спирам на всички съвети, а ще споделя с вас тези, с които имам личен опит и които помагат и на мен. Цялата статия можете да прочетете тук. Смятам, че всеки блогър има какво да научи от нея.
  • Носете си тетрадка. И естествено, записвайте всичко интересно, което ви хрумне в нея. Въпреки високотехнологичното време, в което живеем добрата стара тетрадка е невероятно полезно средство, без което не бива да излизате навън. В нея можете по най-бързия начин да запишете интересна мисъл, идея, или да нарисувате картинка. Аз успях да се сдобия с малка и тънка тетрадка, която не заема много място и не тежи, но пък има твърди корици, така че да не се смачка в чантата ми. Никога не излизам без нея и вече съм успял да повярвам колко ценна може да бъде тя в моменти на прозрение. Разбира се, както на помня Лео, ако шофирате и ви дойде нещо наум, което трябва да запишете веднага, по-добре е да спрете колата и да свършите тази работа на спокойствие, за да не предизвикате някое ПТП.
  • Направете си списък. Всичко, което някога ни е впечатлило и сме решили, че е добра идея, трябва да бъде съхранено и каталогизирано. Това може да стане по много начини. Аз имам един обикновен текстов файл, който се казва ideas.txt, и в него записвам всичко, над което си струва да помисля след време, и откъдето може "да изскочи зайче". Разбира се, нещата могат да бъдат и по-добре организирани в таблица или в специализиран за това софтуер (да, има и такива!)
  • Четете много. Тук няма какво да се коментира. Четенето е не само източник на идеи, а ни дава нови знания и обогатява цялата ни култура, стила ни на писане и начина мислене. Намерете си вдъхновение е другият съвет, който Лео ни дава. От двата мога да ви предложа един по-конкретен - четете чужди блогове. Блоговете на другите могат да ви дадат много идеи, над които да се замислите и за които да пишете. Забележете! - тук не говорим за това да преписвате от тях или да нарушавате авторските им права. Говорим за вдъхновение. Това, което правя аз в момента е същото. Идеята за този пост дойде, след като прочетох този на Leo Babauta, но това, което четете тук са мои мисли и мои думи, защото споделям преживяно, а постът на Лео само ме подсети за това и ми послужи за вдъхновение.
  • Наблюдавайте собствения си живот - всеки ден ни се случват неща, над които бихме могли да поразсъждаваме и да споделим със света. Разбира се, тук важното е да имате какво да кажете на другите - вашите собствени преживявания, мисли, идеи и чувства. А историите за това кога и с кого сте се напивали снощи едва ли са интересни за някого :-)
  • Поставяйте всичко под въпрос. А най-добрият въпрос е "Защо?". Опитайте се всяка една случка да разгледате под различни ъгли и задайте колкото може повече въпроси към нея. Те ще ви накарат да стигнете до мисли и изводи, които може би не са ви идвали досега на ум и могат да бъдат източник на нови, неподозирани идеи.
  • Учете се от грешките си. Никой не обича да греши. Винаги се чувстваме неудобно и срамно, когато ни хванат, че сме сбъркали. Някои хора дори се опитват да покрият грешките си и започват да заблуждават околните, а най-вече себе си, че никога не грешат. Въпреки това, грешките, които сме направили ние, или хората около нас, са най-добрият начин да се научим на нещо ново, да стигнем до нови заключения. Превъртането в съзнанието на случки и събития от миналото, когато сме сгрешили, ни дава богат материал за нови идеи и посоки.
  • Търсете вдъхновение в музиката и в природата. Когато човек живее в мир със себе си и с околния свят, когато душата му е богата на чувства, когато съзнанието е отворено към вълшебния свят на музиката, цялото му същество се издига на едно по-високо духовно и интелектуално ниво, което прави мозъка ни по-продуктивен и по-ефективен. Намерете начин да балансирате работата и почивката си. Почивайте активно и се опитайте да пречистите съзнанието си от всичката умора и мръсотия и да се заредете с живителна енергия от природата. Това е най-добрият начин да бъдем креативни, свежи и работоспособни.
Надявам се тези съвети да са ви полезни. Прочетете поста на Лео. От него ще научите още.

2 коментара:

  1. Няма стари постове! макар и от 2007 този пост ми бе полезен. Дори и с носталгията ми по Природата :).
    Благодаря, че си си направил труда да го пужликуваш!

    ОтговорИзтриване
  2. Много ви благодаря за тези съвети,които тук ни давате.Важно е когато ни просветли някаква уникална идея според нас, веднага да я споделим с някого или просто я на напишем.След това с течение навремето можем да я усъвършенстваме, а ако става дума за бизнес защо не й да го развием.Важно е да си водим записки и да ги четем.Така много бързо можем да видим дадем пропуск и да го поправим преди още да сме действали.Лично на мен музиката ми действа доста вдъхновяващо.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!