14 януари 2008

8 предизвикателства пред иновациите


Scott Berkun, авторът на изключително популярната книга The Myths of Innovation, е публикувал в своя блог един списък с 8 препятствия, които младият бизнес може да срещне по пътя си, и които могат да го препънат. Това са най-важните неща, които един предприемач-иноватор трябва да има предвид и да е включил в своя бизнес-план, за да може да постигне успех.

Много хора, обзети от ентусиазъм и обсебени от своите идеи, забравят голяма част от описаните по-долу предизвикателства, фокусирайки се само върху някои от тях, които в момента ги вълнуват, или за които имат някакво предварително решение. Истината е, че всяко едно от тях има способността да убие вашия бизнес, така че всяко едно от тях трябва да бъде разгледано достатъчно задълбочено и внимателно и за всяко трябва да имате план как да се справите с него. В противен случай, бизнес проектът ви рискува да загине.

Ето ги и 8-те предизвикателства пред иновациите:
  1. Намиране на идея. Това, разбира се, е най-лесното предизвикателство. Идеи има навсякъде. Животът е шарен и многообразен. накъдето и да се вгледате ще видите много несъвършенства и проблеми, които чакат вие да ги разрешите. Ако нямате идеи, значи нямате нищо общо с иновативността, така че направо се откажете от тази работа. Аз лично вярвам, че идеите трябва да бъдат споделяни широко. Идеята, ако е ценна, не може да бъде опазена, а в същото време, ако не бъде реализирана, тя няма особена стойност. Затова, споделяйте идеите си - ако идеята е добра, тя ще донесе полза на всички. Ако не е - ще се намери някой, който да ви посочи недостатъците, така че да я подобрите. При всички положения, споделянето на идеи е най-благодатния начин за развитие на обществото.
  2. Изготвяне на решение. Това е първата сериозна трудност пред иноваторите. Идеята, колкото и велика да е тя, няма особена стойност, ако не бъде реализирана на практика. Най-често (по мое лично наблюдение), основната пречка пред реализирането на една идея, е липсата на воля или чист мързел. Решението може да бъде прототип или само детайлен план, чертеж или документ, но трябва ясно да показва пътя, по който добрата идея може да се материализира.
  3. Намиране на финансиране. Това е първата пречка, която наистина може да събори вашия план. Дори и с най-добрия прототип, за да започнете истински бизнес, ви трябва финансиране. Разбира се, ако планът ви е мащабен, ще ви трябват сериозни инвестиции, които можете да си набавите или от банка, или от бизнес инвеститор. Но има и много случаи, в които това, което ви трябва не се изразява само в пари, а в нещо, което можете да получите от най-близките си - помещение, където да работите, пък било то гараж или мазе, отмяна от домашните задължения, за да имате повече време и спокойствие за концентрация върху вашия продукт, и най-вече доверие и морална подкрепа, които да ви дават сили да продължите напред.
  4. Репродукция. Изготвянето на прототип не е достатъчно, за да тръгне един бизнес. В много случаи е необходимо да имате механизъм (включващ планиране, организация и финансиране) за мултиплициране на така изобретения продукт. В дейности като разработката на софтуер, много хора смятат, че могат да пропуснат тази точка, защото софтуера е едно от малкото неща, които се размножават на практика безплатно и почти без никакви усилия. Това е така, но размножаването на един софтуерен продукт винаги е свързано и с неговата поддръжка и обслужване на клиентите, налагащи създаването на една съвсем отделна и обособена дейност, която трябва да бъде включена в първоначалния план.
  5. Намиране на клиент. В днешният свят на изобилие от продукти и услуги и на шумни реклами, заливащи ни отвсякъде, все по-трудно става да намериш своя клиент и да го убедиш да купи твоята стока, отколкото самото й производство. Много колеги, особено в областта на софтуера, смятат, че да напишеш една програма е голямо постижение и че това ще им донесе богатство и престиж. Да, разработката на качествен софтуер не е проста работа и изисква знания и опит, които не всеки притежава, но ако той не може да стигне до своите потребители, ако клиентът не е убеден, че точно това приложение ще реши неговите проблеми и не поиска да си го купи, дори и най-добрият продукт може да стане само един от поредните уроци от учебника по история на информационните технологии.
  6. Побеждаване на конкуренцията. Да, идеите не могат да бъдат заключени зад решетки, но трябва да знаете, че не само вие имате волята, знанията и решимостта да превърнете дадена идея в реалност. Конкуренцията не спи и за всяко нещо, което сте изобретили и сте тръгнали да произвеждате, ще се намери някой друг, който може да го произведе по-бързо, по-качествено или по-евтино. Конкуренцията е навсякъде и във всяка своя крачка трябва да се съобразявате с нея. Англичаните казват: Ако не можеш да ги победиш, съюзи се с тях. Понякога това е правилната стратегия за справяне с конкуренцията. Пътищата са различни, важното е да не губите бдителност.
  7. Да уцелиш точния момент. Това, според Скот, е на практика единственият фактор извън нашето влияние. Това е, което ние наричаме късмет или да бъдеш на правилното място в подходящия момент. Много често изборът на неподходящо време за реализиране на една идея може да убие вярата и волята на нейния автор. Единственото правилно поведение в такъв момент, е упоритостта. Ако сега не сме успели, ще успеем следващия път. Ако днес моментът е бил неподходящ и сме останали неразбрани, утре ще бъде подходящ и ще постигнем мечтаното богатство. Вярата и упоритостта са ключовете към успеха.
  8. Поддържане на огъня. Добре - измислили сме нещо гениално, успели сме да го реализираме като продукт и даже сме му намерили пазар и сме почнали успешно да го продаваме на щастливите си клиенти. А после? Докога нашият продукт ще се продава успешно и ще предизвиква интереса на клиентите? Създаването на един продукт не е бизнес. Бизнесът продължава дълго и храни фирмата и всичките й служители. Можем ли да го направим с този наш продукт? Може би трябва да помислим за неговото развитие и подобряване? Или пък за изцяло нов продукт? Тук иновативното мислене отново трябва да ни се притече на помощ и може би трябва да помислим за повтаряне на цикъла. Хубавото е, че вече сме натрупали опит. Лошото е, че ако не направим следващата стъпка добрата ни иновация може тихо да угасне като свещ.
Това са неща, които могат да ни служат като жалони по пътя ни към успешен бизнес. Признавам си, че аз в своите планове съм пропускал някои от тях. Добре е всеки предприемач и иноватор често да си ги припомня, за да не ги изпуска от поглед. Да мисли над тези предизвикателства и да търси решение на всяко едно от тях, за да не се превърнат в препъни-камъните, които да обърнат колата на неговия бизнес.

1 коментар:

  1. Много интересна статия...
    Бих искал да насоча вниманието към една подобна статия от създателя на mailinator.com която ми направи много силно впечатление преди време: http://paultyma.blogspot.com/2006/11/have-great-startup-idea-hmm-maybe-not.html

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!