03 януари 2008

Един приятел стана бизнесмен, значи мога и аз

Дали да стана бизнесмен и да започна да печеля много пари? Този въпрос сигурно си го задават мнозина. Аз също съм умувал над него в продължение на години без да мога да дам сигурен отговор.

Преди близо 14 години създадох първата си фирма и оттогава познавам и положителните, и отрицателните страни на това да управляваш собствен бизнес. За съжаление, този експеримент не просъществува дълго и в един момент бях изправен пред дилемата дали да продължа с нова фирма или да се присъединя към армията от наемни работници. Може би тогава не ми достигна смелост, но избрах второто. Трябваше да мине едно цяло десетилетие преди отново да събера кураж и да се запитам дали мога да поема риска на собствения бизнес.

На пазара има страшно много книги, предимно американски, които ни казват: Вземи живота си в ръце! Създай собствен бизнес и ще забогатееш! Такива книги имат и положително, и отрицателно влияние. От една страна успяват да вдъхнат кураж и самоувереност у хора, които имат потенциала да бъдат бизнесмени, събуждат предприемаческия дух в тях и действат като мощен мотиватор на тяхната бизнес-кариера. От друга страна, обаче, те внушават на своите читатели, че едва ли не всеки може да стане бизнесмен - нещо, което е твърде далеч от истината. Днес сигурно над 90% от хората са наемни работници и ако всички се превърнат в бизнесмени, сигурно ще изпаднем в някакво ново утопично общество.

Поради това, за мен беше много интересно да открия серията от статии на Раджеш Сети Спорни причини да станеш предприемач, в която той коментира мисловни нагласи, които мотивират някои хора да станат предприемачи, но които биха ни вкарали в голям риск за нашия бизнес, ако не са обмислени достатъчно добре.

Първата статия от серията има точно това заглавие - Един приятел го направи, значи мога и аз. Това е опасна мисъл, защото когато гледаме отстрани на работата на наши близки и познати, всичко ни изглежда значително по-лесно, отколкото е в действителност. Истината е, че има много "невидими" фактори, които оказват огромно влияние върху успеха на един бизнес и сляпото копиране без да ги имаме предвид, може да се окаже пагубно за нас.

Някои от тези фактори са:
  • Име и авторитет
  • Мрежа от контакти (връзки по нашенски)
  • Професионални знания и опит
  • Финансови възможности
  • Морална подкрепа от семейството и приятели
  • Самоувереност
Преди да се втурнете по пътя на самостоятелния бизнес, увлечени от успеха на ваш познат, сравнете тези фактори и помислете дали имате същите възможности като него. Може да откриете ваши собствени преимущества и това е чудесно - така със сигурност ще увеличите шансовете си за успех. Важното е да не следвате сляпо примера на другите, защото възможностите на всички хора са различни.

3 коментара:

  1. Здравей,

    Статията ти е много интересна и има доста смисъл в написаното от теб. Обяснението за това, защо си прекъснал бизнеса си за 10 години е съвсем ясно за всички, според мен. 90-те години бяха изключително трудни за правене на бизнес в какъвто и да е вид. Само грижи и никаква печалба, било заради държавата, било заради не лоялна конкуренция.
    За моя радост, през последните години нещата се подобряват в това отношение, а и вече има доста повече хора с частен бизнес.
    От друга гледна точка, в първите години на прехода, почти всеки бизнес беше успешен, защото тогава нямаше нищо. Сега пазарните ниши са по-малко и по-трудни се навлиза.

    ОтговорИзтриване
  2. Напълно споделям мнението на Автора.... Дефинирано, ясно и изчерпателно.... Поздравления!

    ОтговорИзтриване
  3. "От друга страна, обаче, те внушават на своите читатели, че едва ли не всеки може да стане бизнесмен - нещо, което е твърде далеч от истината".

    Аз обаче въобще не го подкрепям..съжалявам няма как да ме убеди..точно обратното, АБСОЛЮТНО ВСЕКИ МОЖЕ ДА СТАНЕ БИЗНЕСМЕН..по този начин автора едва ли не иска да каже че, след като той е успял значи е по умен от повечето хора. Имаш ли начертания план, истинска вяра в себе си и неотклонно следваш мечтата си преодолявайки трудностите няма начин да не успееш без значение какъв си.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!