20 юли 2007

Защо сме най-бедната страна в Европа?

Бедни сме, защото нямаме предприемачи. Хората в България за предимно наемни работници, пролетариат. Ние никога на вземаме инициатива, винаги чакаме някой друг да го направи.

Открих една великолепна статия в блога на Steve Olson, озаглавена Да видиш света през очите на предприемача, в която той представя най-типичните характеристики на хората, които нямат очи на предприемачи и аз открих, че те са твърде често срещани в нашето общество и ясно посочват защо успяхме да се наредим на опашката в Европа и се оказахме най-бедната страна на континента. Ето ги и самите тях:
  • Мисленето "Ние срещу Тях". На нас това мислене ние е било внушавано още от ранните детски години. "Ние", работниците, бедните, онеправданите, нещастните сме по-добри от "тях" - бизнесмените, експлоататорите, богатите, партийните лидери, политиците. И най-доброто, което мжем да правим, е да ги саботираме като не работим, не си изпълняваме задачите, не гласуваме, на плащаме данъци.
  • Пенсионерско мислене. Познавам много хора, който започват да мислят за пенсия още на 40 години, т.е. около 20-25 години по-рано. Започват да правят планове с какво ще се занимават и къде ще пътуват, когато се пенсионират, но защо не правят планове да правят нещо сега? Защото повечето хора ги е страх да предприемат нещо сега. Те си мислят, че тяхното задължение е да работят 40 години, за да получават заплата и да изхранват семействата си, но не и да преследват мечтите си. Планират да правят нещо за себе си чак след като се пенсионират, когато ще бъдат вече стари, слаби и вероятно болни, а не сега, когато са млади, здрави и силни.
  • Негативните "доброжелатели" (Naysayers). Не познавам по-песимистично настроени хора от българите. Не случайно в едно скорошно изследване се оказа, че сме и най-нещастния народ в Европа. Ако се появи човек с някаква идея, веднага ще се появят поне 10 други, които да му обяснят, че идеята му нищо не струва и е чиста загуба на време и труд. Намя по-голямо препятствие пред иновациите и прогреса, както негативното мислене, в което ние сме световни специалисти.
  • Работа и пари. Популярното обществено мнение твърди, че човек трябва да работи, за да изкарва пари. Без значение дали си харесваш работата, ти просто трябва да ходиш някъде на работа, за да можеш да носиш вкъщи заплата. Истинските предприемачи правят нещо, защото е добро, полезно за хората и защото им харесва да го правят. "Предприемачите не започват бизнес заради парите. Парите са резултат от играта. А играта е да правиш бизнес. Понякога печелиш, понякога губиш, но удоволствието е да го видиш, че работи.", казва Olson.
Можете да намерите цялата статия тук.

3 коментара:

  1. Това накрая за Рабтата и парите е трябвало да го напишеш цялото с главни букви - и някой хора да го четат с големи лупи!!!

    ОтговорИзтриване
  2. Достатъчно е и малко, но мислещи хора да го прочетат, да го разберат и да повярват. Не е лесно да промениш мисленето на цял един народ. А може би не е и необходимо...

    ОтговорИзтриване
  3. Така е прав си! Но нали знаеш колкото повече толкова повече! Като не иска някой да си променя мисленето да се опита поне да си промени стандарта. Тогава наистина ще си пролечи, че колкото повече толкова по-добре.

    ОтговорИзтриване

Споделете вашето мнение!