12 юли 2008

Честита настинка! Експеримент, изследващ силата на мрежата за разпространяване на информация

Един от хората, чиито блогове за управление на проекти чета с огромно удоволствие - Craig Brown - ме покани да участвам в един експеримент - Happy Flu.

Експериментът е започнат от Matthieu Latapy, който е мрежов изследовател в Националния център за научни изследвания (Centre National de la Recherche Scientifique) във Франция. Той провежда изследване върху peer-to-peer разпространението на педофилско съдържание в интернет и това е причината за стартирането на експеримента. Целта му е да разбере как работи разпространяването на информация чрез линкове между уеб сайтове. Той смята, че разпространението на информацията напоследък се движи в по-голяма степен от блогърите, отколкото от традиционната медиа. Експериментът на Matthieu е форма на вирусен маркетинг - оттук и името му Happy Flu (Честита настинка!).







Изображението, което виждате, показва графиката на разпространението на тази игра. Ако цъкнете върху дадена точка, ще видите името и адреса на сайта, през който е минала новината и колко цъкания е реализирала. Ако задържите мишката и я раздвижите, ще можете да местите цялата картинка и да видите цялата графика. Плъзгачът вдясно променя мащаба.

Целта на играта е в нея да се включат колкото може повече хора и да разпространят тази информация. Затова не се посочват определени хора в поста, а всеки, който го е чел и който има собствен блог или сайт, е поканен да участва.

Какво е необходимо да направите, за да се включите и вие?
  • Натиснете бутона "Spread it" върху картинката отгоре
  • Въведете името и адреса на вашия блог или сайт
  • Копирайте кода, който ще получите във вашия блог, за да се появи това изображение
  • Напишете блог пост, в който поставете кода и споделете идеята на този експеримент
Експериментът си струва не само заради това, че е обявен като опит за противодействие на разпространението на педофилски материали по интернет, което си е една добра кауза, заради която си заслужава човек да участва, а и като едно интересно проучване на силата на интернет като медиум за разпространение на информация, както за влиянието на блогърското общество в този медиум.


Ако харесвате моите статии, моя стил на писане или гледната ми точка, за да си гарантирате, че няма да изпуснете публикация, абонирайте се напълно безплатно за съдържанието на този блог чрез RSS feed или по имейл.

1 коментар:

Споделете вашето мнение!